Praktisch advies en emotionele ondersteuning
We weten allemaal dat we vroeg of laat afscheid zullen moeten nemen van onze kat(ten). Ons overkwam het in 2017 met Romy (3,5 jaar) en in 2019 met Foxy (4 jaar), dus ik heb geleerd dat je maar beter voorbereid kan zijn.
Op deze pagina heb ik (niet-gesponsorde) links verzameld die nuttig kunnen zijn op het moment dat je je kat verliest en in de periode erna. Voorlopig heb ik me beperkt tot Vlaanderen, maar mochten er veel vragen komen vanuit Nederland, dan zal ik die tips ook oplijsten. Deze pagina hoort bij aflevering 23 van de Furriends For Life podcast, die je hier kan beluisteren.
> Waar kan je terecht met het lichaam van je kat?
> Hoe help je kinderen omgaan met het afscheid?
> Op welke manieren kan je je kat herdenken?
> Welke boeken kunnen voor steun en troost zorgen?
Als je zelf tips of feedback hebt, deel die dan gerust via de knop hieronder. Zo kan deze pagina blijven groeien en hopelijk voor nog meer kattenbaasjes een houvast betekenen.
Als je kat thuis overleden is, dan kan je hem/haar laten ophalen door een erkende verwerker - voor Vlaanderen is dat Rendac in Denderleeuw. Als je kat overleden is bij de dierenarts, dan kan die eventueel de ophaling regelen.
Heb je een tuin? Dan kan je je kat daar begraven, op voorwaarde dat jouw stad of gemeente dat toelaat. De meeste lokale besturen vermelden dat op hun website (zoek op de naam van je woonplaats in combinatie met "dode gezelschapsdieren") of kunnen je telefonisch verder helpen.
Er zijn in Vlaanderen voorlopig nog maar enkele erkende dierenbegraafplaatsen. Je vindt ze via deze link.
Via diezelfde link vind je ook de lijst van de dierencrematoria. Er is er minstens één in iedere Vlaamse provincie en ze hebben allemaal een website waarop je hun diensten en tarieven kan raadplegen.
Het is ook een optie om je kat te laten opzetten door een taxidermist:
Mijn vriend Bram en ik hebben geen kinderen, dus hierover kan ik niet spreken uit eigen ervaring. Via onderstaande websites kan je wel nuttige tips vinden om kinderen bij te staan in hun verdriet:
Wat ikzelf heel therapeutisch vond, maar ook heel emotioneel, was het maken van een fotoalbum. Dat kan digitaal, maar je kan het natuurlijk ook laten afdrukken. Het hoeft trouwens geen volledig album te zijn: je kan ook kiezen voor een enkele foto of kleine collage in een kader of op een fotoproduct.
Net na het overlijden van je kat kan je zelf, of je dierenarts, een pootafdruk nemen van je kat en een plukje haar afknippen. Als je kiest voor individuele crematie, dan is die optie vaak inbegrepen of kan je er extra naar vragen.
Ook in het geval van individuele crematie kan je de as van je kat op verschillende manieren bewaren. Ieder dierencrematorium heeft een eigen aanbod van urnen, askaders en gedenksieraden.
Je kan ook een deeltje van de as laten verwerken in een rouwjuweel op maat, bijvoorbeeld door mijn collega-onderneemster Lieselot van LunaLotta.
Hey daar, ik ben Els.
Kattengedragstherapeute en houdster van het 'I ❤️ Happy Cats' keurmerk.
Sinds de dood van ons katje Romy (2017) verdiep ik me in kattengedrag.
Al die wetenschappelijke kennis vertaal ik in begrijpelijke taal en in praktisch advies dat je meteen kan toepassen.
Wil je advies omtrent het gedrag van je overblijvende katten, of zit je met een andere vraag?
Check dan mijn website om te zien hoe ik jou kan helpen.
©2024 Furriends For Life